Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕВН е в готовност при сериозни аварии, вследствие на настъпващата зима

02 ноември 2019, 09:25 часа • 4139 прочитания

Електроразпределение Юг проведе подготовка за зима 2019 г./2020 г. Общо 621 километра просеки по въздушни линии със средно и ниско напрежение бяха почистени. Още през лятото на тази година Електроразпределение Юг (част от EVN) традиционно започна подготовка на съоръженията за работа при тежки зимни условия. Извършените дейности обхванаха инспекции на над 13 400 трафопоста и възлови станции, близи 16 800 километра кабелни линии и около 42 500 километра въздушни линии.

По време на дейностите, извършени от Електроразпределение Юг бяха подменени повече от 3 000 стълба, блзио 270 километра проводници и около 4 800 изолатори по въздушни линии средно напрежение. Приблизително 2 800 са санираните или почистени фундаменти на железорешетъчни стълбове средно напрежение. Точно 107 са подменените разединители и прекъсвачи средно напрежение. 75 аварийни екипа са в готовност да реагират при възникнали аварии. Готови за извънредни ситуации са и повече от 380 високопроходими автомобила, 30 високопроходими автовишки, пет центъра за кабелни лаборатории, радиостанции във всеки авариен автомобил, 2 АТВ и 4 UTV – оборудвани с вериги, девет моторни шейни и две специализирани диспечерски звена за управление на мрежата.

През 2019 г. Електроразпределение Юг акцентира върху намирането на гъвкави и бързи решения в случай на авария. За справяне с тежки зимни ситуации са в готовност общо 14 мобилни агрегата с обща мощност над 2 МVA (мегаволтампера), като има възможност да използва и такива на външни фирми. В допълнение, на разположение са четири мобилни трафопоста с обща мощност над 2.4 MVA. Мобилните трафпостове oсигуряват по-добра техническа оперативност и могат да се използват за по-бързо възстановяване на захранването при необходимост.

В Електроразпределение Юг функционира и Кризисен щаб с обучени ръководители и специалисти, както и координационни щабове на място в КЕЦ. За справянето с различни ситуации през зимата, дружеството разчита и на доброто взаимодействие на своите регионални диспечери и ръководители на звена с местните власти в лицето на областните управители, общините и териториални дирекции „Гражданска защита“.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес