Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евгений Кънев: Много млади българи се завръщат в родината, но против волята на родителите си

14 април 2021, 11:56 часа • 1763 прочитания

"Моя позната, с висока позиция във финансовия сектор се успокоява, че детето й - завършило топ университет в чужбина - въпреки волята й е решило да се завърне в България.

“Все пак както намаляваме и при това образование, на България все повече ще й са нужни образовани хора - все някой трябва да разбира нещо в държавата”.

Мой приятел - известен лекар - е покрусен, че синът му след като завършва медицина в престижен западен университет не само, че не иска да става лекар, но и да се завърне в България!

Сигурно всички около нас имаме такива примери. Отдавна мечтата и целта на средната класа в България е да изучи децата си на Запад и те да се интегрират там, че “у нас няма живот и бъдеще”, пише икономистът Евгений Кънев във Фейсбук.

"Само че понеже повечето от тези родители не са живели в чужбина, те не си дават сметка за нещата от живота, за здравите нишки, които свързват един млад българин или българка с България. Самият аз съм живял и учил на Запад и се върнах, осъзнал връзката с Родината.

Сещам се за поне три причини за тази връзка.

Първата е как си възпитан, какво е България в детския ти свят. Не само историята, а както казваше една моя позната - “само тук птичките пеят така”.

Втората причина е обичта в семейството, към твоите близки и приятели. Тя е незаменима.

Третата е личният пример на твоите родители: ако те са се справили да изградят добър живот - защо да не можеш и ти?

Илюзия е, че интеграцията и високите доходи ще те направят щастлив в чужбина. Без обич, здраве и комфортен социум щастието е невъзможно.

Ето ви пример за патриотизъм. Не да не напускаш България, а пак и пак да се завръщаш. Особено когато тя има нужда от теб.

Както онези стотици български студенти в чужбина, които сами са се завърнали през 1912 г, за да се запишат доброволци в Балканската война.

На такива стотици хиляди млади българи България разчита и днес."

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес