Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евгени Диков е новият шеф на следствието

18 декември 2013, 14:20 часа • 18248 прочитания

Евгени Диков е новият директор на Националната следствена служба (НСлС), предаде БГНЕС. Изборът бе направен днес от Висшия съдебен съвет, макар в него да нямаше мистерия, тъй като Диков бе единствен кандидат за поста.

Той бе избран с подкрепата на 23 от членовете на ВСС. Само един се въздържа, против нямаше.

Директорът на НСлС е и зам.-главен прокурор и и.ф. административен ръководител – градски прокурор на Софийска градска прокуратура.

По време на изслушването Диков заяви, че не е кандидат за ликвидатор на Националната следствена служба. Той подчерта, че е дал съгласие да бъде издигнат за директор с уверението, че НСлС ще продължи да функционира.

Преди да започне изслушването му Румен Георгиева – член на ВСС от квотата на следствието, посочи, че Диков е показал безспорни качества и като ръководител на СГП. "Аз мисля, че няма колега, който да оспори неговите качества", каза Георгиев. „Евгени Диков е човекът, който като следовател в тази служба, ще е убедителният лидер, който би могъл действително да даде максимума”, допълни още той, като каза, че през цялата си история НСлС не е била в по-тежко състояние, отколкото в момента.

В началото на ноември Висшият съдебен съвет освободи Бойко Найденов като ръководител на Националното следствие и като магистрат, след като той сам подаде молба за това. Тогава Бойко Найденов, който беше и зам.-главен прокурор, получи и награда почетен знак първа степен - златен.

За оставката на заместник-главния прокурор и шеф на Националното следствие по лични причини стана ясно на 4 ноември. Найденов отказа конкретен коментар защо точно в този момент подава оставка като директор на НСлС, а на въпрос на БГНЕС какви са по-нататъшните му планове той отговори: "Да съм жив и здрав". От прокуратурата съобщиха само: "Днес, 04.11.2013 г., г-н Бойко Найденов е подал заявление за освобождаване от длъжността Директор на НСлС и заместник на главния прокурор по разследването, както и от длъжността следовател в тази служба. Заявлението е предявено на основание чл.165, ал.1, т.2 от ЗСВ, по лични причини и лично решение.

Прокурор Евгени Диков има над 30 години юридически стаж, припомнят от Българския институт за правни инициативи. Преминал е през всички нива на прокурорската професия. Бил е последователно районен прокурор в РП Бяла Слатина, заместник-районен прокурор в РП София, районен прокурор в 5-та РП София, заместник-районен прокурор в 1-ва РП София, прокурор в СГП и ВКП. Работил е и като следовател в Национална следствена служба.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес