Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ева Жечева: Процесът на извеждането на деца от домовете е много тежък и сложен

20 май 2015, 08:09 часа • 8320 прочитания

Ситуацията в центровете е изключително различна от тази, която бе представена пред bTV, децата ни посрещат като в свой дом. Това заяви председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева.

Жечева обясни, че 295-те смъртни случая в домове за деца са данни на Български хелзински комитет и става въпрос за деца с много тежки увреждания и диагнози. Всеки един от тези случаи е въпрос на прокурорска проверка.

Относно домовете от семеен тип Жечева добави, че това са чудесни къщи, с недостатъчно обучение и недостатъчно подкрепени.

По случая с дете, което си прерязва вените Жечева заяви, че се извършва проверка, чиито резултати ще бъдат обявени.

 

Не отричам, че този процес на извеждането на деца от домовете е много тежък и сложен, много е трудно да намериш баланса между интереса му и това къде трябва да бъде настанено детето.

Тя предложи да бъдат отразени поне 10 положителни истории на деца, които са се променили, израснали и променили своята историята.

Припомняме, че депутатът от ПФ Султанка Петрова обяви вчера, че  има пет смъртни случаи на деца от началото на годината и 295 от началото на процеса на деинституционализация (извеждане на деца от домове за деца в центрове от семеен тип) са регистрирани у нас.

Причината за това е, че децата се местят без подготовка, в самите центрове не са осигурени необходимите условия за грижа, персоналът не е достатъчен или е слабо обучен.

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес