Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

EU COOLтура: Да спасяваш човешки живот с помощта на театъра (СНИМКИ и ВИДЕО)

27 март 2021, 10:10 часа • 2440 прочитания

Изкуството може да помага и да приобщава. Клише, нали? Докато не научим и видим примерите.

Такъв пример е кукленият театър „Цвете”, за чието създаване е виновна неуморната Цвете Янева. Нейната лична история е впечатляваща – учи режисура за куклен театър в Театралната академия по времето, когато вече е дипломиран инженер и майка на три деца.

Първата голяма инициатива на театъра е обиколка на 16 интерната (Домове за деца, лишени от родителски грижи) – още през 90-те години на XX век. "Бяхме с децата от кафето до ракията", спомни си г-жа Янева, докато в рамките на информационно-образователното ателие "Културното многообразие в Европа – пътят напред", част от проекта "EU COOLтура"*, разказваше и даваше примери как с изкуството променяш животи. "С кутии, с каквото имахме под ръка, учехме децата да правят представления – и бяха щастливи, щастливи", каза още г-жа Янева. Именно заради тези деца хората, занимаващи се с театъра, минават през редица обучения – за да могат да помогнат повече на изоставени от родителите си деца.

3-4 години театралната трупа се занимава и с деца с увреждания, в Луковит. Там задачата е чрез изкуството да се учат да се справят в живота. Например – деца с увреждания „управляват” тялото на съответната кукла според това какво им е възможно физически, докато за завършване на ролята помагат деца без увреждания – работа в екип.

Паметен момент е подготовка на спектакъл, разказващ историята на Маугли. Тя продължава 9 месеца, а сред актьорите има деца с говорни дефекти. Те се учат как да предават типични за джунглата звуци и така им е оказва помощ, за да преодолеят своите проблеми с речта.

Друг страхотен пример е създаването на спектакъл „Граници”, в който актьорите са и глухи хора, и такива без проблеми със слуха. Всяка роля там се играе от двама души – както от глух, така и от човек без нарушение в слуха. Така и публиката може да е както от хора с проблеми със слуха, така и от такива без – и заедно да изживеят емоциите.

Още по-тежък е проект, при който театър "Цвете" помага на незрящи деца. 9 месеца продължава този проект.

Един от знаковите моменти в историята на театър "Цвете" са представленията, които изнасят в бежански лагери на косовари, принудени да напуснат заради войната от 1999 година в Югославия. Взехме под наем огромни кукли, защото ни предупредиха, че ще ни гледат до 5000 души, каза Янева.

Основна задача чрез театралните представления беше да покажем на тези хора какво да правят, как да действат, когато се върнат в следвоенно Косово и попаднат в минна зона. Това е ставало чрез ролеви игри – участникът, който минава през минното поле, е с вързани очи и върви само по инструкции на човек извън полето.

От времето на бежанските лагери в Македония, Янева си спомни и как са изнесли "Ромео и Жулиета" като аналог на случващото се между албанците и сърбите в бивша Югославия.

Преди години получихме покана от БАН да работим с тях по проект за въвеждане на роботи за обучение на деца в неравностойно положение - роботът се казва NAO. Бяхме в Япония, когато на актьорите на всички стави им бяха сложени специални уреди. Записаните от тях данни бяха използвани, за да при направата на роботи те да изглеждат по-близо до хората, разказа още г-жа Янева.

Впечатляващ проект е и този в Долни Цибър - работа само с роми. Там са правени спектакли на различни теми - например за болести, предавани по полов път, запознаване със законодателството ни - за да не правят престъпления, спектакли на теми като домашно насилие, тормоз в училище, употреба на дрога. Всяка театрална постановка е правена така, че зрителите да се припознаят, да видят отстрани какво може да се случи. Технологията е т.нар. "Форум театър" - историята задължително е с трагичен край, като след края на постановката зрителите биват приканени да дадат идеи как и какво да бъде променено, за да бъде краят хубав.

"Моят ангажимент към организацията остана същия - пиша проекти, за да получим финансиране, пиша сценарии, режисирам. На практика се убедих в огромните възможности на театъра като социален и образователен инструмент и създаването на предпоставки за бъдещо позитивно включване на подрастващите в социалния живот, независимо от техния произход и възможности", категорична е г-жа Янева.

"За да се подготвим за спецификата на тази работата бяхме обучавани в международни тренинги, семинари и уъркшопи. Непрекъснато продължаваме да осъвременяваме методите си, участвайки в Европейски и други международни арт-социални проекти и такива за обучение на обучители. Получавала съм номинации за драматургия, награди за режисура, имам международна награда да приложение драма и театър в социалната образователна сфера и Почетен знак на Президента на Република България за особени заслуги в защита на правата на децата", посочва още създателката на театър "Цвете".

*"EU COOLтура" е пореден проект, който Българското училище за политика "Димитър Паница" създава и изпълнява с цел младите да чуят посланията и решенията на ЕС, да разберат, че те са за тях и могат да дойдат и от тях. Проектът е финансиран от ЕС по Многогодишната работна програма на Европейския парламент за отпускане на безвъзмездни средства в областта на комуникацията за периода 2020 – 2021 г. Медийни партньори на "EU COOLтура" са Actualno.com и Expert.bg. Повече информация можете да намерите ТУК!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес