Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Етичната комисия на ВСС не откри проблем при Веселина Тенева

06 януари 2014, 14:15 часа • 15215 прочитания

Няма нарушение от страна на съдия Веселина Тенева на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, няма и данни за възможно нарушение. Това е решението на Комисията „Професионална етика и превенция на корупцията” (КПЕПК) към Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщиха от пресцентъра на ВСС.

Днес Комисията изслуша съдия Веселина Тенева, която е номинирана за Главен инспектор в Инспектората към ВСС и всъщност е единствен кандидат. Етичната комисия се запозна с представени от Тенева писмени доказателства (документи) за сделки с 4 недвижими имота.

КПЕПК прецени, че се касае за строго лични имуществени отношения и не са налице данни за нарушение от страна на съдия Тенева на Кодекса за етично поведение на българските магистрати. Съдия Тенева ежегодно е подавала изискуемите декларации пред Сметната палата.

Комисията се сезира след медийни публикации, че между 2004 и 2008 години съдия Тенева е получила четири дарения от възрастната си майка Марийка - два апартамента в София, апартамент в Бургас и терен във вилна зона Росенец. Разследване на "Биволъ" показа, че даренията са направени в периода 2004 - 2005 година, след като майката е купила въпросните апартаменти в София от дъщеря си. Възрастната госпожа купила и апартамент в центъра Бургас през 2007 година само за 17 000 лева, който също дарила на дъщеря си. Същата година тя придобила и терен във вилната зона Росенец, също дарен на съдия Тенева.

Днес "Биволъ" публикува и друго свое разследване, което сочи, че съпругът на Тенева - Георги Георгиев, се е възползвал от изгодна заменка на имоти в София.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес