Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС ще гласува забраната на пестицидите, убиващи пчелите

29 април 2013, 11:02 часа • 6504 прочитания

Страните-членки на Европейския съюз ще гласуват днес за или против забраната за използване на химическите вещества от групата неоникотиноиди, които както е установено от учените, са свързани с рязкото съкращаване на популациите от пчели в Европа, съобщава Би Би Си.

Миналия месец предложението за забрана на използването на тези вещества за две години не получи необходимото количество гласове и ако това се случи отново, Европейската комисия ще вземе самосотоятелно решение.

ЕК подкрепя забраната за използване на неоникотиноиди.

Според компаниите от химическата промишленост, научните данни не дават основания за окончателни изводи и че забраната на неоникотиноидите ще нанесе щети на производителите на хранителни продукти.

Министърът на земеделието на Ирландия Саймън Ковъни се опитва да смекчи предложението на ЕС за забраната на използването на пестициди, за които се смята, че водят до намаляването на пчелите в Европа, съобщава вестник „Айриш таймс”.

Министрите на земеделието на страните от европейския блок отново ще обсъдят въпроса, след като през миналия месец не беше постигнато квалифицирано мнозинство в подкрепа или против предложението на Европейската комисия да се забрани използването на три вида неоникотиноидни пестициди. Фермери и търговци посочват, че неоникотиноидите се използват широко в Ирландия при насажденията с рапица.

Предишният път Ирландия гласува против предложението, но сега желае да обмисли компромисен вариант. Ако не бъде постигнат компромис, Ирландия няма да се противопостави на предложението на ЕК, но не е ясно дали при гласуването ще го подкрепи или ще се въздържи.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес