Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Енвер Ходжа планирал да нападне Югославия след смъртта на Тито

04 март 2013, 10:52 часа • 40059 прочитания

В края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век лидерите на комунистическа Албания планирали мащабна военна операция, наречена "Шпертими" ("Експлозия") срещу Титова Югославия, съобщава загребският вестник "Ютарни лист".

Според изданието през 70-те години на базата на информация от разузнавателни източници албанските управляващи достигнали до убеждението, че след смъртта на Йосип Броз-Тито в Югославия ще настъпи безвластие. Те смятали да се възползват от ситуацията като проведат специална "блиц" операция, при която да бъдат завладяни Косово, част от Черна гора и "албанските" райони на Вардарска Македония.

В статията, озаглавена "Тайна операция "Експлозия", "Ютарни лист" посочва, че лично Енвер Ходжа се готвел да оглави операцията, предаде КРОСС.

Според руския историк Артьом Улунян, експерт по комунистическото движение през ХХ век на Балканите от Института по обща история при Руската академия на науките, албанският комунистически функционер Енвер Ходжа бил обсебен от идеята да се възползва от хаоса в Югославия след Титовата смърт. Той смятал, че там ще настане кървава борба между "проруските" и "проамериканските" сили. Като резервен вариант Ходжа възнамерявал "да се задоволи" само с Косово, отбелязва хърватското издание.

По думите на Улунян именно Косово е една от възможните причини, поради която Албания става единствената европейска държава, която не подписва крайното решение след Хелзингската среща на върха през 1975 г.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес