Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Емил Димитров: С протести язовир не се пълни

30 юли 2020, 17:39 часа • 3131 прочитания

Искам да ви уверя, че тази лъжа, че точим за ВЕЦ-ове, за да произвеждаме ток, категорично не е истина. Това кака екоминистърът Емил Димитров, предаде БГНЕС.

По същия начин не е истина, че водата я пускаме в реката самоцелно, за да няма в язовирите. Пестим всяка капка, както се казва, и се стремим по всякакъв начин да бъдем полезни, заяви още министърът на брифинг в МОСВ.

Министърът коментира, че с протести язовир не се пълни. „Той се пълни с разумно управление, с намаляване на загубите”, каза Димитров.

По думите му до март-април вода има за всички, но трябва да се мисли и за следващите. „Всичките ни мерки, които сме възприели от миналата година са да предупреждаваме населението и най-вече земеделците - правете си сондажи, бизнесът – правете си сондажи, за да не бъдат изненадани когато евентуално и тази година не вали, догодина, говорим за бъдещ период, настъпи криза”, заяви министърът и продължи: В Шумен, по думите му, може да настъпи след 2 години, ако няма изобщо приток, за питейнобитови нужди в Жребчево може да настъпи след 5-6 години, ако няма приток, в Камчия - би могло след 1,6 - 2 г., ако не използваме другите източници. И затова нашите усилия са сега, когато още може да се предприемат действия да ги предприеме. По никакъв начин не се отнасяме неуважително към земеделците, към рибари и към когото и да било, но имаме задължения по закон, които спазваме”, заяви той.

От всичките 52 язовира, за които МОСВ отговаря, имахме 8 проблемни. Ако тази година вали и на Ястребино всичко ще бъде наред, посочи още екоминистърът.

Земеделският министър Десислава Танева заяви от своя страната, че за сезона водата за напояване на земеделските производители ще бъде осигурена.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес