Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Емил Димитров: Язовирите са пълни, справяме се с екстремалната обстановка

14 януари 2021, 10:41 часа • 3246 прочитания

„Язовирите действат като буфери – задържат високата вълна, разпределят я помежду си и я изпускат контролирано едва тогава, когато речните корита са по-празни. Ако ги нямаше, всичката вода щеше да тръгне по речните корита и да отнесе всичко“.

Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

На днешното изслушване в парламента, посветено на влошената метеорологична обстановка в страната и наводненията, които тя предизвика, министър Димитров увери депутатите, че нивата на всички водни обекти се следи и контролира.

„Енергийните язовири винаги ги държим на 80-90%, защото целта е водата в тях да произвежда електроенергия. Затова при тях отговорността, когато пропускат висока вода, е много голяма, но екипите са обучени.

Добре работят и при тази екстремална обстановка успяха да пропуснат водата“, заяви екоминистърът.

„Язовирите са пълни, учудващо пълни за този сезон. Те бяха пълни и преди дъждовете, но никой не искаше да си го признае. Видяхме климатичните промени как действат – за 4 часа се излива норма, която иначе за 4 месеца не би се изляза.

Ако сте в банята вкъщи и пуснете един бойлер, сифонът го поема. Пуснете ли 160 бойлера, няма да може да го поеме“, даде пример Димитров и допълни: „Все пак е природа, не можем да ѝ заповядваме“.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес