Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Елена Пешева: "ВОЛЯ" потвърди позицията си - против задължителната предучилищна за 4-годишните

09 септември 2020, 13:49 часа • 11076 прочитания

Парламентарната група на ВОЛЯ потвърди позицията си – не подкрепи въвеждането на задължителна предучилищна за 4-годишните деца и по време на второто четене на Закона за предучилищното и училищното образование. Както не веднъж депутатите на ВОЛЯ са коментирали – родителите трябва да имат право на избор дали да пуснат на задължителна предучилищна децата си от 4-годишна възраст.

„Основен проблем за реализирането на тази идея е липсата на места в детските градини в големите градове като София, Пловдив, Варна, Бургас. Затова влизането на промяната в сила бе отложено за 2023/2024 г.“, коментира Елена Пешева, член на Комисията по образованието и културата. Пешева припомни позицията на ВОЛЯ, изразена преди три месеца и с която на практика се съгласиха и другите парламентаристи, че държавата първо трябва да осигури необходимите условия и чак тогава да изисква от гражданите да пускат децата си на 4-годишна възраст в предучилищна.

„Броят на децата в групите трябва да бъде намален, а педагогическият и непедагогическият персонал да бъдат увеличени, за да се осигури спокойна и безопасна среда за нашите деца. Те имат нужда и от индивидуален подход в тяхното обучение!“, припомни още Пешева други от предложенията на ВОЛЯ.

 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес