Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експертно мнение за замърсяването на Черно море: В туризма не са важни фактите, а разказът

29 юни 2023, 17:28 часа • 12677 прочитания

"В туризма посланията и начинът на комуникация не е просто пресъздаване на фактите, не става през сайтове и прессъобщения. Разказът печели, а не някакви факти. Вярно е, че се отчитат всички данни, че няма замърсяване на водите на Черно море, че няма никакъв риск и никаква опасност за здравето на хората, но това не е достатъчно".

Това коментира пред БНР Поли Карастоянова от Националния борд по туризъм.

"Случващото се е резултат от несвършената работа от предишните месеци и година. Туризмът е индустрия, която планира бизнес моделите до два сезона напред. Това са две успоредни линии на развитие на процесите. Едната е свързана с ангажиментите на инвеститорите, управляващите, собствениците в големите туристически комплекси. И това, което те биха могли да направят, е свършено 100% - ремонти, озеленяване, допълнителни атракции. Паралелната линия е на националната рекламна и маркетингова политика, която през последните 3 години не може да намери точната формула за осигуряване на средства, на професионална експертиза и на реализация на привлекателни, интересни, интелектуални, мащабни кампании, с които България да бъде позната и предпочитана в конкуренция с останалите туристически дестинации", коментира тя.

ОЩЕ: Хотелиери: Има психоза и откази от резервации по Черноморието заради "Каховка"

Поли Карастоянова обясни, че в Плана за възстановяване и устойчивост на всяка една от страните, които са ни преки конкуренти в сферата на туризма - Гърция, Румъния, Хърватия, Испания и т.н. - туризмът е получил своето място с конкретни проекти и конкретни бюджети за тях:

"До края на 2024 г. тези държави ще реализират инвестиции от държавата в туристическия сектор за стотици мили евро. Българският туризъм няма да получи една стотинка финансиране от ПВУ", каза още тя.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес