Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти: С глоби и санкции жертвите на пътя не се намаляват

08 януари 2017, 18:29 часа • 2367 прочитания

Ще има ли отговорност на държавата за неизпълнение на нейни ангажименти, запита председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов. Днес на пресконференция в БТА, сдружението „Обществен съвет за пътна безопасност” коментира последните промени в Закона за движение по пътищата.

Вижда се, че и глобите растат, но и жертвите растат, каза Иванов и посочи, че през последните три години има увеличаване, и на аварийността, и на загиналите, и на санкциите.

"Забелязахте ли някъде да има санкция към държавата, че тя не е изчистила платното за движение, че тя не е направила маркировка по платното за движение, че не е осигурила светлоотразителни стълбчета по платното за движение? Никъде няма такава санкция", каза той и посочи, че шофьорът трябва да носи не по-малко от 10 документа.

А държавният служител, който трябва да обезпечи знак, който е сложен преди 5 години, без да има смисъл от този знак – санкцията към него каква ще бъде, попита още той.

"Някак си от години цялата енергия на НС върви в една единствена посока – глоби и санкции, а нещата не са само глоби и санкции, нещата са и нормативна уредба, едни ясни и чисти правила, които да спазват участниците в движението, една добра организация на движение по пътищата, въобще – хората да придобият чувството, че държавата, в която живеят се грижи за тях, т.е. грижи се да се движат безопасно”, посочи Димитър Ганев, който е председател на УС на сдружение "Обществен съвет за пътна безопасност".

ЕС отчита какво става на територията на нашата страна като произшествия – убити и ранени от 1991 г., а оценката която дава за нивото на безопасността е по показателя: загинали на 1 млн. жители.

"През последните години ние сме държавата, която е с най-трагични показатели в това отношение", каза Ганев.

Христо Радков – председател на УС на МЕНСА България, е шофьор с почти всички категории, който каза, че е изминал поне 1,5 млн. км с всякакво превозно средство и у нас, и извън страната. Той припомни, че промените в Закона за движение по пътищата влизат в действие от 21 януари.

"Единственият ефект от това, което влиза в сила от 21 януари тази година е, че ще бъде упражняван по-голям тормоз над водачите на МПС, независимо каква категория са по републиканската пътна система. Друг ефект, предпоставка за който са тези промени, е засилване на корупцията", посочи той.

Текстовете в закона, посочи той, са приети с кворум от 123 гласа от всички политически партии. Според него се упражнява тормоз върху нашите водачи с тези промени и каза, че само в Гърция се свалят номерата на колите и това от преди 1989 г. като в момента броят на жертви на млн. население е близък до този у нас.

"Прекалено много българи загиват или стават инвалиди вследствие на сериозни недомислици в този толкова много кърпен закон. Ако депутатите толкова много се бяха загрижили можеше не да правят промени на парче, а просто да напишат един нов закон. Единствената промяна е че ще бъде упражняван по-голям тормоз и засилване на корупцията", смята Радков.

Той даде пример с тестването за начилие за алкохол в кръвта с дрегер, като изрично уточни, че е против шофирането след употреба на алкохол:

"При проверка с дрегер ако се окаже че имате 0,5 промила или нагоре взима се книжката, прекратява се регистрацията и вие няма как да стигнете до болницата и да дадете кръв и да опровергаете това нещо. Но всички знаем, че дрегера не е достоверно средство, което да показва. То дава ориентир и затова не се взима под внимание никъде. Но ако не отидете на кръвен тест показанията стават меродавни, а вие няма как да стигнете до болница. Ако някой иска да изгони българите от страната, това е начина."

"Значи виждате, че не се е променило нищо съществено, защо трябва да го правим и ние?", попита той и добави, че самите гърци намалили причините, поради които свалят табели.

"Всички промени, които видяхме са един доста евтин ПР на наш гръб", заключи той.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес