Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: Ветеринарите невинаги въвеждат данните на чипираните кучета в системата

17 октомври 2018, 07:37 часа • 1698 прочитания

Общината, както и Агенцията по безопасност на храните трябва да следи за задължителна идентификация на домашните кучета. Това каза за Радио „Фокус“-Пазарджик Явор Гечев, представител на Фондация „Четири лапи“. Той уточни, че задължението всяко домашно куче да има поставен чип е в сила от февруари 2017. Преди това е имало едногодишен гратисен период.

"Проблемът, освен че хората не чипират кучетата си, е че и ветеринарите невинаги въвеждат данните в системата на БАБХ", коментира Явор Гечев.

"Нашите наблюдения са, че нападения на кучета стават основно от изоставени домашни кучета, които имат самочувствие. Тоест ако се прилагаше изискването за задължително чипиране и проследяемост, може би щеше да се окаже, че кучето не е бездомно", обясни Гечев.

Според него, за да се постъпи адекватно в ситуация на тази, която се разигра преди дни в пазарджишки квартал, с кучето, което бе обвинено, че е нахапало жена, първо трябва да се установи кое точно е кучето. А после да се провери дали то има чип и собственик и ако няма – да се откара в общинския приют, където се прави оценка на поведението му.

"Ако е склонно да проявява агресия – няма място на улицата", заяви Гечев.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес