Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: Течните горива – не повече от 2 лв. за литър до края на годината

16 юни 2020, 12:00 часа • 2967 прочитания

Очаква се до края на лятото цената за двата вида горива (бензин и дизел) да е около 1,80 - 1,85 лв./л, а до края на годината - не повече от 2 лв./л. Тази прогноза съобщи пред bTV Георги Тенев, юрист на Асоциация на търговците на горива. Той посочи, че цените на горивата у нас не са паднали значително, след като това се случи на световните пазари, защото имало презапасяване при по-високите цени.

Тенев припомни, че за първото полугодие на 2019 г. цената е била 2,20-2,40 лв./л. Запитан колко е пострадал пазарът на горива заради пандемията от коронавирус, юристът обясни, че не целият пазар е бил засегнат.

По негови думи малките бензиностанции по второкласните пътища са отбелязали ръст за сметка на големите по магистралите и международните пътища.

Горивото е с 59 ст. по-евтино в сравнение с миналата година. За месец май дизелът поевтиня с 14 ст. Намалява и разликата в цените между малките бензиностанции и големите вериги. За момента тя е 10-15 стотинки.

Между 40 и 50 лв. по-малко са необходимите разходи за гориво за отиване и връщане от София за Варна или курортите на юг от Бургас с кола, която харчи 8 литра бензин за 100 километра, пресмятат експерти. Разходът за отиване и връщане с автомобил до морето сега е 134,4 лв., докато през 2019 г. за същия маршрут е бил 181,6 лв., или с 47 лв. повече. При колите на дизел разликата е сходна - през 2019 г. пътуването е струвало на шофьорите 186,4 лв., а сега разходът за гориво до морето е едва 138,4 лв., или с 48 лв. по-малко. Най-изгодно е за хората с коли на пропан-бутан, които през миналото лято са пътували по същия маршрут едва за 79,2 лв., а сега отиването до морето ще им струва 61,6 лв., или със 17,60 лв. по-малко.

Преди година най-масовият бензин А95 се продаваше по 2,27 лв. за литър, което е с цели 67 ст. по-скъпо от цената в момента (средно 1,60 лв.). За колите на дизел разликата е 66 ст., тъй като цената на нафтата в началото на юни миналата година е била 2,33 лв. за литър, а в момента около е 1,70 лв. за литър.

Разликата между цените на горивата на малките бензиностанции и големите вериги в страната намалява. Причината за това е, че големите търговци реагират по-бавно както на намалението, така и на повишаването на цените на петрола в световен мащаб. Те работят с по-големи количества горива и при промяна на цените на петрола първо трябва да продадат наличните количества преди да свалят, или съответно да вдигнат цените. А при малките обекти, които зареждат доста по-малки количества бензин и дизел, следването на световните тенденции е почти мигновено. Затова сега, когато цените на петрола на международните пазари вървят леко нагоре, поскъпват и горивата в малките бензиностанции в страната. Докато при големите вериги цените остават без промяна или дори има лек спад. 

Вижте още:

Ново поевтиняване на бензина и дизела в България

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес