Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт съветва да не ни се изправя косата при турбуленция

31 май 2024, 07:48 часа • 905 прочитания

Не е добре да си мислим в посока изправяне на косата всеки път, когато говорим за турбуленция. Това каза пилотът и авиожурналист Александър Богоявленски в сутрешния блок на БНТ във връзка с турбуленцията. 

Според него, ако се следват инструкциите, не би следвало да има проблеми. Той коментира, че всеки полет е различен, но обикновено усещането при турбуленция в някои случаи е за пропадане, а в други то може да бъде обратното. По думите му има предвидима и непредвидима турбуленция.

Какво се прави при непредвидима турболенция?

"Има турбуленция в чисто небе и ясен въздух. Тя се дължи на разминаването на въздушни течения. Това на голяма височина няма как да го видиш, нито пък инструментите са толкова прецизни и развити, за да засекат подобен тип турбуленция", добави Богоявленски. 

Той обясни, че в този случай маршрутът почти не се променя, а това се прави, когато се очаква да се стигне до такава зона. "Когато сме навлезли в нея, много трудно е да се промени маршрутът. По-скоро чакаме да премине въпросното явление", добави Богоявленски. ОЩЕ: Множество ранени след турбуленция при полет над Турция

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес