Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: Случаят с изоставеното дете е обща отговорност

01 август 2017, 10:01 часа • 1559 прочитания

Случаят с изоставеното дете в кв. Младост в София е „обща отговорност“ Това каза Мария Чомарова от фондация „Анимус“.

„Мислех си колко отчаяно самотна се е почувствала тази жена, за да изостави детето си. Защото това също е грижа, но това не е начинът. Дори да се даде за осиновяване, това не е най-добрият вариант за детето,“ допълни още тя пред bTV.

„В случая институциите започнаха своята разбраха, след като се разбра и получихме сигнал. Ако самата майка се беше обърнала към нас с информация за това, че има проблем, ние бихме могли веднага да се задействаме и тя да получи съответната подкрепа. Ще започне конкретна работа с майката. Вчера е консултирана и по отношение на подпомагане какво може да получи като помощи. Ако предстои операция тези пари биха могли да подпомогнат здравословния ѝ проблем," коментира Емил Тодоров от дирекция „Закрила на детето” към Агенцията за социално подпомагане.

По думите на Чавдар Христов от КНСБ, който е и юрист по трудово право – бременните служителки имат особен статут и са под специалната закрила на Закона. Работодателите нямат право да прекратяват трудовите правоотношение по собствена инициатива, когато има доказана бременност. Тя обаче трябва да се удостовери с документ.

„В дадения случай очевидно този работодател за да преодолее забраната на закона е използвал принуда. Възможно е да има нарушения от страна на работодателя спрямо социално-осигурителните вноски, които той е бил длъжен да внася. Трябва да се сезира прокуратурата ако няма такива вноски, защото това би било осигурителна измама и би могло да се търси наказателна отговорност стига да се докаже, че това е така“, допълни още Христов пред БНТ.

По думите му ако е имало принуда, то акта за прекратяване на договора не би трябвало да породи правни последици. Но това трябва да се изследва правно.

Йорданка Шалапатова – изпълнителен директор на Фондация „ За нашите деца“ алармира, че само за първите шест месеца на годината е имало 71 случая на изоставяне на деца, в 68 ситуацията се е развила положително и децата не са били изоставени.

Най-важният извод е какво трябва да направи едни родител, защо допускаме това“, допълни още тя.

Системата за социално подпомагане е в много сериозен срив, много лоши условия на труд и демотивация, поради което гражданите не получават адекватна помощ. Предстои колегите да започнат работа с майката, да минимизираме стреса. Каквато и да е оценката на родителския капацитет крайната цел е защита на интереса на детето.

Детето все още е в болница, то е добре. Имаме готовност след изписването му да предприемем мярка за закрита. Първоначално ще се направи проучване за близки и роднини, където би могло да се настани. Майката  е изразила мнение, че иска да се грижи за детето. Ще ѝ бъде предоставена социална услуга в център за обществена подкрепа, където ще получи психологична подкрепа и оценка на родителския капацитет, увери Емил Димитров.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес