Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: Русия знае как да завладее България (ВИДЕО)

17 януари 2023, 11:03 часа • 5133 прочитания

"В европейския финансов пазар всяка година се въртят около 1 трилион долара, които са изцяло или частично руски средства и капитали. За България цифрата е около 5 до 13% от търговския оборот на страната. През годините това икономическо присъствие не беше забелязвано от страна на институциите". 

Това обясни експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тодор Галев по време на кръглата маса "Влияние на дезинформацията в условията на геополитически кризи", организирана от депутатите от "Демократична България" Елисавета Белобрадова и Божидар Божанов.

ОЩЕ: Светът на онлайн пропагандата: Троловете си приличат по манталитетните увреди (ВИДЕО)

По думите на Галев Русия е приложила почти всички инструменти към България от гледна точка на хибридната война – подкрепяни политически партии, откриване на политически кампании в Москва, работещи руски компании на наша територия и други.

"В момента в един от ВУЗ-овете академиците получават повече точки за атестиране, ако публикуват в руските научни портали", каза още Галев, който работи повече от 20 години в областите на социално-икономически и социологически изследвания с фокус върху Югоизточна Европа и България, като през последните годни една от основните теми е използването на дезинформация и пропаганда за утвърждаване на руското икономическо присъствие и политическо влияние в Европа, както и в свързаните с това теми за управление на енергийния сектор, "завладяване на държавата" и корупция.

ОЩЕ: Националните ни символи и религията се ползват за проруската пропаганда

"Няма как да завладееш държавата, без да завладееш първо медиите и Русия знае добре това", допълни експертът.

 

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес