Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт по отбраната: От тук нататък мирът ще се решава от САЩ и Китай

21 март 2022, 07:58 часа • 12002 прочитания

И от двете страни се прилагат пропагандни трикове. Нещата са на позиционна борба, но и двете страни се подготвят за активни действия. Това каза в студиото на Нова телевизия експертът по сигурност и отбрана Илия Налбантов, който е и председател на асоциация "Джордж Маршал – България", относно войната в Украйна.

По думите му се минава към тотално унищожаване на всичко. „Оказва се психически натиск, за да бъдат накарани на отстъпки в преговорния процес“, заяви той.

Според него към момента Русия не е използвала хиперзвукови ракети. „Видях кадри и това не са такива ракети“, категоричен бе експертът.

„Нямам никакво значение от тук нататък какви военни успехи е постигнал Путин. От тук нататък мирът ще се решава от САЩ и Китай. Китай иска мир и мирно уреждане на конфликта. Как ще се случи това никой не може да каже. Всички посредници са добре дошли, но това са основните играчи“, каза Налбантов.

“Към момента има ПВО системи, но не им достигат ПВО системи със среден обсег”, обясни той.

Налбантов потвърди, че вероятно има мини в Черно море и плавателните съдове трябва да бъдат внимателни.

„Докато текат бойните действия преговорите продължават, но въпросът е кой ще отстъпи. Каква ще е ролята на Китай тепърва ще видим“, каза от своя страна политическият анализатор Димитър Бечев.

Попитан могат ли да се срещнат исканията на Русия и Украйна той каза, че всичко е възможно, но въпросът е как ще се оформи този договор.

„Въпросът е какъв ще е статутът на Украйна и най-вече какво значи неутралитет“, добави той.

Според него България засега може да бъде спокойно, но не се знае как ще се развие конфликта от тук нататък. „Според мен беше грешка, че не оказахме военна подкрепа на Украйна“, заяви той.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес