Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: Има реална лавинна опасност, скиорите да не напускат пистите

23 януари 2017, 12:10 часа • 495 прочитания

Планинските спасители апелират туристите в Банско да не напускат добре обработените писти, тъй като излизайки от техния обсег попадат в опасни зони. Улеите са наблъскани със сняг заради силния вятър, а на места има по 5-6 до 10 метра сняг.

Това обясни Атанас Уков, планински спасител от Отряд Банско, който се включи в акцията по спасяването на тримата турски сноубордисти и един скиор, приклещени заради екстремни спускания в местността "Ечмище" под връх Тодорка, съобщи БНР.

Спасителната акция бе проведена в късни вечерни часове срещу събота, а младежите са били открити измръзнали и изтощени. Били са измъкнати със специализирана техника, като акцията по спасяването им е била рискова както за тях самите, така и за планинските спасители, стана ясно от думите на Уков.

"Над нас висяха поне 4-5 лавинни улея, които във всеки момент можеха да се стоварят върху нас. Турските туристи са навлезли в лавиноопасен район и са имали късмета да попаднат в улей, който заради ниските температури е бил по-стабилен и не ги е помел", допълни спасителят.

Младежите са били приклещени в пухкавия сняг, в който, стъпвайки, пропадаш до шията.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес