Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: И българите, и ромите са дискриминирани

22 юни 2015, 09:49 часа • 7071 прочитания

Проблемът между ромите и българите се корени в страха и неразбирането на различните общности. Това коментира в предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ психологът Иван Игов.

Според него напрежението се е трупало с годините, което съвсем логично е довело до ескалация в някои райони. „Друг е въпросът, че някой най-вероятно се опитва да се възползва от това и напрежението се нагнетява допълнително. Агресията винаги е резултат от фрустрация, т.е. когато има някаква цел или искаш да направиш нещо и не можеш да го постигнеш. Това се отнася и за двете общности“, коментира още психологът. По думите му, когато се говори за дискриминация на някаква група хора, обикновено ние смятаме, че са отнети правата ѝ, а всъщност в Хартата на правата на човека много ясно пише, че да дискриминираш някого означава да му отнемеш правата и задълженията.

„В този смисъл дискриминирани са и двете групи, които живеят заедно, както ромите, така и българите, защото на едните по неизвестни причини дълги години правата и задълженията бяха отнемани“, каза още Иван Игов. Според него въпреки сблъсъците между българи и роми, българската нация остава една от най-толерантните.

„Агресивните футболни агитки се появяват винаги, когато напрежението трябва да ескалира. Това са хора, които лесно могат да бъдат манипулирани”, коментира още Иван Игов.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес