Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: Ако така я караме, през 2134 година ще изчезне и последният българин

28 март 2014, 19:00 часа • 36224 прочитания

Тъпо, скъпо и ненужно – така проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика определи националното преброяване в България, извършено преди три години от НСИ.

По закон не се изисква данните за преброяването от 2011 година да са достоверни. Ясно е, че то беше направено, за да обслужи определени политически партии.

България е на първо място в света по изчезване на населението – намаляваме с по осем души на час, твърди проф. Иванов. Само от 2009 година до 2013 година страната ни се изкачи до осмо място по смъртност в света от 220 души – при Чад и Сирия, където воюват.

Припомням, че според проучването на НСИ от 2011 година циганският етнос намалява с 11% за десет години, продължи Иванов. Това е абсурдно, защото има статистика пак на НСИ, че жените от този етнос до 65 години имат средно по четири деца.

През 2134 последният българин на света ще си отиде, ако продължаваме с такова темпове, категоричен е проф. Иванов. Правителствата досега се правят на умрели мисирки и нищо не правят по въпроса – демографската катастрофа не ги интересува, смята той.

Според проф. Иванов една от причините за тази демографска катастрофа е комунизмът. Статистика на ООН сочи, че 19 от 20 държави, чието население изчезва, са бивши соц. страни. Това е показателно, категоричен е експертът.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес