Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ексхумират останките на роднините на Джокондата

09 август 2013, 14:27 часа • 16632 прочитания

Италиански изследователи решиха да ексхумират останките на роднините на Лиза Герардини дел Джокондо, които се намират в родовата гробница на семейството във Флоренция. По този начин учените се надяват да разгадаят тайната на знаменитата картина „Мона Лиза” на Леонардо да Винчи, съобщава РИА Новости.

Учените смятат да извършат ексхумацията, за да сравнят ДНК на роднините с тази на откритите през миналата година останки, които според изследователите вероятно принадлежат на знаменитата Мона Лиза. Учените ще отворят семейната гробница на Герардини във Флоренция, където са погребани двама синове на Джокондата, и ще вземат образци за извършването на ДНК-анализ.

Ако резултатите потвърдят, че откритите през миналата година останки действително принадлежат на Лиза Герардини, тогава изследователите ще могат да започнат нов проект. Те смятат да създадат виртуална реконструкция на лицето на Джокондата и да я сравнят с картината на да Винчи. По този начин те се надяват да разкрият част от мистерията на загадъчната усмивка на Мона Лиза.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес