Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ексхумираха тленните останки на Арафат

27 ноември 2012, 10:22 часа • 4740 прочитания

Тленните останки на историческия палестински лидер Ясер Арафат, който почина през 2004 г., бяха ексхумирани в Рамала (Западен бряг) и започна изследването им, за да се установи дали той е бил отровен, съобщиха палестински източници, предаде БГНЕС.

Операцията започна в 5 ч по Гринуич в присъствието на френски, швейцарски и руски експерти, които взеха проби от тленните останки, съобщиха палестински източници, пожелали да останат анонимни. За момента информацията не е потвърдена официално.

Мюфтията на Йерусалим Мохамад Хюсеин пристигна тази сутрин в Мукатаа, щабквартирата на Палестинската автономия в Рамала, където се намира гробът на Арафат. "Трябваше да присъствам на отварянето на гроба", заяви той.

Линейка беше паркирана в Мукатаа и се забелязваха експерти, облечени в бели комбинезони. Гробът трябва да бъде затворен днес и ще бъде организирана военна церемония, с която ще бъде отбелязано повторното погребване на Арафат.

Международните експерти ще опитат да установят дали палестинският ръководител е бил отровен с полоний - хипотеза, която беше изказана през юли в документален филм. В него бяха показани следи от радиоактивното вещество върху лични вещи на Арафат. Френски съдии, сезирани с иск за убийство от вдовицата на Арафат Суха, също присъстват в Рамала.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес