Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Екоминистърът уверява, че държавата внимава за наводнения

12 март 2015, 07:52 часа • 7830 прочитания

Обстановката се успокоява, но продължават да си високи нивата на всички реки на територията на България. Тенденцията е към задържане на нивата, заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Критични места има по Марица – язовира при Ивайловград. Има контролирано изпускане на язовира там, уточни Василева. Няма данни за риск за населени места по поречията на Арда, Тунджа и Марица. Язовир „Кърджали” има достатъчно свободен обем, увери екоминистърът.

Има система за ранно предупреждение, приет беше и спешен пакет от мерки за действие в случай на нужда, каза Василева пред Нова телевизия.

Екоминистърът беше попитана за Мизия – вчера, 11 март, депутатът от БСП Корнелия Нинова разкри, че наводнението от миналата година е причинено от скъсана язовирна стена. Нинова обвини властта в „думи, думи, думи – без действия”. Ивелина Василева отвърна задочно, че „климатът се променя” и трябва да сме готови да посрещнем това. Насочили сме вниманието си към всичките отговорни органи, които трябва да поддържат речните корита – те трябва да обходят обектите

Василева припомни, че за 253 язовира вече е ясно кои са собствениците, а за останалите 15 – те са поети от областна администрация. Колкото до горното поречие на Скът, язовирите там са общинска собственост – Община Борован ги стопанисва, заяви министърът. Наводнението стана по времето на правителството на Пламен Орешарски и сега проверяваме какви мерки са взети тогава, добави Василева.

Според някои данни валежите от сняг през последната седмица на някои места са в размер, еквивалентен на 220 литра дъжд на квадратен метър.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес