Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Екоминистърът: Подали сме сигнали в прокуратурата за екоизнудвачи

06 юни 2015, 14:00 часа • 8156 прочитания

Темата "екоизнудвачи" е притеснителна за Министерството на околната среда и водите (МОСВ), защото много от разрешителните за инвестиционна дейност се обжалват без основателни причини от различни природозащитни организации. Това заяви екоминистърът Ивелина Василева пред "Седмицата" на Дарик радио.

Василева уточни, че МОСВ веч ее сезирало прокуратурата за екоорганизации, които съществуват заради обжалвания на законни от всяка гледна точка проекти. С обжалванията се блокират инвестиции, което води и до много загуби за бизнеса.

„Нашето законодателство дава всички възможности за прозрачен процес, изразяване на мнения и позиции, включително обжалване на всички актове. Но това, което не разбирам и не приемам, е злоупотребата с права. В този смисъл съм притеснена от това, че голяма част то актовете, които се издават от компетентните органи, се обжалват. Това в някои случаи забавя важни стратегически обекти. Има междуведомствена комисия, която се състои от 18 членове - всеки един с равно право на глас, която има за задача да разглежда и изразява мнение по екологични оценки на планове и програми. Всички документи се публикуват, предмет са на обществено обсъждане, на изразяване на позиции и мнения, но решенията се взимат от компетентния орган", добави министърът.

След броени дни се навършва една година от наводнението в Аспарухово, при който 13 души загинаха, а домовете на десетки хора бяха разрушени. Ивелина Василева коментира и дали е готова страната за предстоящите летни дъждове:

„Още в края на миналата година беше сформирана междуведомствена комисия с участие на всички ведомства с отношение на управлението на водите. Тази комисия продължава своята дейност, взимат се всички мерки - аз лично издадох и заповед с указания да се извършват проверки - да няма нерегламентирани замърсявания, да се санкционират общини. Бяха извършени над 600 проверки, издадени са предписания към кметовете, има наложени и актове".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес