Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Еколози и природозащитници заведоха дело, за да спрат проекта на Кристо

02 февруари 2012, 21:07 часа • 9214 прочитания

Обединение на еколози, защитници на дивата природа и ентусиасти са завели дело във федерален съд, за да спрат осъществяването на проекта на Кристо "Над реката", съобщи Ройтерс.

Противниците на проекта на родения в България художник Кристо съдят Американското бюро по управление на земята, което през есента на миналата година издаде окончателно разрешение за осъществяването на "Над реката". Те твърдят, че бюрото е нарушило федерален закон, както и собствената си политика. Кристо, известен с инсталацията си "Портите" в Ню Йорк, планира да "опакова" част от р. Арканзас, като опъне алуминизиран плат над нея в щата Колорадо.

Инсталацията от тъкан, създаваща илюзия за сребро, ще покрие 8 участъка от р. Арканзас с обща дължина 9,5 км.

"Платната ще са разположени на височина до 8 метра според спецификата на терена, ще променят цвета си според светлината, а отгоре ще изглеждат като морски вълни", описа преди време творението си Кристо. Строителните работи по проекта "Над реката", който е със стойност 50 млн. щатски долара, се очаква да започнат тази година. Те ще обхванат осем секции по трасето от 68 км.

Инсталацията ще остане две седмици през август 2014 г., а след това ще бъде демонтирана. Противниците на проекта искат да спрат осъществяването му, изтъквайки, че той ще се отрази зле на дивите видове, на трафика по магистралата край реката, на рафтинга и риболова.

Те твърдят, че при реализацията се изисква голямо сондажно оборудване, което обикновено се използва при минодобив и при мащабни строителни дейности. Според тях проектът по-скоро прилича на разработката на минерални ресурси, отколкото на изкуство. Одобреният проект обаче е предвидил опазването на дивите животни. От Американското бюро по управление на земята са наясно със заведеното дело от студенти по право на Денвърския университет от името на неправителствената организация.

Те се въздържат от коментар до решението на съда. Самият Кристо не е ответник по делото. Бюрото по управление на земята към министерството на вътрешните работи също одобри инсталацията на Кристо "Над реката". Кристо разработи проекта с покойната си съпруга Жан-Клод.  

Весела Софева
Весела Софева Отговорен редактор
Новините днес