Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Екоактивисти искат премахване на лифта до езерата

08 ноември 2013, 13:15 часа • 12371 прочитания

Лифтът, който започва от хижа "Пионерска" и стига до хижа "Рилски езера", да бъде премахнат от държавата. Към това призовават от екокоалицията "За да остане природа в България" в разпространено до медиите съобщение. Според тях лифтът, построен в национален парк "Рила", е без валидна оценка за въздействие върху околната среда, както и в нарушение на Закона за държавната собственост, предаде Стандарт нюз.

Поводът за искането им е фактът, че през последните месеци липсват действия от страна на държавата по проблема с унищожаването на Седемте Рилски езера и опасенията им, че това може да доведе до изчезване на езерата.

Според природозащитниците, държавата също така трябва да санкционира община Сапарева баня за незаконно разширяване на пътя до лифта и паркинга до него. "Феодалната симбиоза" между общината от една страна и джиповете и конете от друга, които продължават да качват незаконно туристи трябва да бъде прекратена.

В случай, че бяха направени екологични оценки и оценки за съвместимост с европейската екологична мрежа Натура 200, преди лифтът да бъде построен, те щяха да покажат унищожителния антропогенен ефект върху дивата природа на Седемте Рилски езера, категорични са еколозите и напомнят, че в нов официален доклад за състоянието на местообитанията в района се казва, че "спешно е необходимо да се ограничи туристическия поток".

В плана за управление на Рила е записано, че "високата концентрация на хора в района на Седемте езера (около 400 души през месец август 1997 г., около 2 000 човека през 1999 г.) въздейства върху растителността, нарушава чистотата на водите и почвата, отъпкват се значителни територии". Според официална информация на МОСВ само през 2011 г. в района на Седемте езера е имало 120 539 души, тоест 60 пъти над увреждащия лимит, подчертават от екокоалицията

В последните седмици правителството директно се обяви в полза на тайнствен инвеститор, който иска да построи 20 хиляди легла и 155 км писти във вековните гори между Самоков и Сепарева баня, като отново ще се търси навлизане в Национален парк Рила. Срещу проекта вече има петиция с 11 хиляди подписа, припомнят от "За да остане природа в България". Инвеститорът на лифта до Седемте езера не се е отказал и от мегаломанския си проект за "Супер Паничище", който също планира да навлезе в Национален парк Рила и резерват Скакавица.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес