Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Египетската армия разглежда кандидатурата на Мохамед ел Барадей за премиер на страната

04 юли 2013, 16:04 часа • 6318 прочитания

Египетските военни, които отстраниха от власт президента Мохамед Морси, смятат, че ръководителят на светската опозиция Мохамед ел Барадей е основен кандидат за ръководител на преходното правителство, съобщиха източници в дипломатическите и политическите кръгове в страната, цитирани от Ройтерс.

Посочва се, че решението за бъдещия министър-председател може да бъде взето още днес.

„Ел Барадей е нашият основен кандидат. Той е международна фигура, която е популярна сред младежите. Той се ползва с популярност и сред ислямистките групи”, посочи източникът, който е близък до египетското военно командване.

Други възможни кандидати са бившият премиер Камал ал Ганзури, който оглавяваше преходното правителство в периода 2011-2012 г. след свалянето на президента Хосни Мубарак, както и бившият ръководител на Централната банка на страната Фарук ал Окда.

Египетската полиция и армията се опитват да прекратят протестните акции в Кайро на привържениците на отстранения от власт президент-ислямист Мохамед Морси, предаде РИА Новости. В района на площад Ан Нахда пред университета на Кайро все още се намират няколкостотин ислямисти, които прекараха там цялата нощ. Армията и полицията с помощта на местни жители блокираха демонстрантите от всички страни, но засега не щурмуват самия площад. Силите за сигурност пропускат всички, които желаят да напуснат мястото, но в обратна посока не допускат никого.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес