Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ефективни мерки за деца с девиантно поведение искат от Националния съвет по закрила на детето

18 март 2014, 13:05 часа • 23995 прочитания

Изграждане на ефективни социални и защитни мерки, насочени към децата с девиантно поведение, настанени в специализирани институции обсъжда днес Националният съвет по закрила на детето.

В предложенията на съвета най-вероятно ще залегне и идеята за съдилища за непълнолетни. От съвета предлагат лишаването от свобода при непълнолетните да бъде само в крайни случаи, а за сметка на това да се насочат усилия към намаляване на рисковите фактори в семейството.

Очаква се да бъдат представени и данни от проверка за миналата година на социално-педагогически интернати и възпитателни училища-интернати.

Националният съвет по закрила на детето обяви 2014 за година на правата на детето и стартира мащабна кампания по темата под патронажа на вицепремиера Даниела Бобева. Фокусът в кампанията ще бъде през месец ноември, когато се навършват 25 години от създаване на Конвенцията на ООН за правата на детето.

От съвета апелираха за създаване на чувствителност и уважение към правата на децата и се похвалиха със значителен напредък на страната ни за синхронизиране на нашето законодателство с Конвенцията на ООН. Така до края на годината всеки месец ще се провеждат тематични събития, свързани с различни права на децата като ще се организират редица изложби, конкурси и концерти из цялата страна.

Ще се организират и форуми за обмен на идеи, както и редица дискусии за предотвратяване отпадане на децата от образователната система, за отговорността на медиите, за формиране на детската личност и много други актуални теми.

За 1 юни - Деня на детето е предвиден флашмоб, а септември месец ще мине под флага на грижата за децата с увреждания. Съветът е планирал и конференция за борбата с трафика на деца.

Яна Иванова
Яна Иванова Отговорен редактор
Новините днес