Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ефективната стачка в "Мини Марица-изток" започва тази вечер

15 януари 2012, 10:30 часа • 4723 прочитания

Днес, 15 януари, започва ефективна стачка в "Мини Марица-изток". Това стана ясно, след като преговорите между синдикатите и ръководството се провалиха, предаде ТВ7.

Работниците от "Мини Марица-изток" започват ефективни стачни действия от днес, съобщи лидерът на КНСБ в "Мини Марица-изток" - Валентин Вълчев. Стачните действия започват днес от втората смяна в 20.00 часа и са безсрочни, уточни той.

В петък, 13 януари, преговорите за постигане на споразумение продължиха повече от 12 часа, но без резултат. Синдикатите настояват работодателят да изпълни споразумение от юли миналата година, което обвързва работните заплати с приходите на дружеството.

Според  КНСБ и "Подкрепа" изпълнителният директор е оттеглил подписа си от документа и миньорите не са получили обещания бонус в края на миналата година. Освен това в рудниците имало свободни 450 работни места.

Стачката не е желана от никого, увери представителият на Министерството на икономиката, който участва в преговорите.

Основното от тези искания е да бъдат изплатени допълнително по 1000 лева на човек заради рекордния добив от близо 6 милиона тона въглища над предвиденото за миналата година. Ръководството обаче е предложило само по 150-200 лева на човек.

"Можем да дадем премии само на пряко заетите в производството, другото е непосилно за дружеството, което има амбициозна инвестиционна програма за тази година", обяви изпълнителният директор на дружеството Евгений Стойков. Той припомни, че ежедневните загуби от стачката ще са около 3 млн. лева. Освен това ръководството е подало съдебен иск за обявяване на стачката за незаконосъобразна, който се очаква да бъде разгледан от окръжния съд в началото на идната седмица.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес