Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Един човек се грижи за 450 язовира в Кърджалийско

11 октомври 2014, 15:59 часа • 25605 прочитания

В Кърджалийска област дружеството „Земинвест”, чийто принципал е Министерството на земеделието и храните, стопанисва 450 язовира. А за тях се грижи един човек - Златко Босев, който не е хидроинженер. Той разказва: "Водят ме като служител помпиер, наблюдател”

Босев обяснява, че се справя трудно като човек за всичко. От думите му става ясно, че няма транспорт, както и физическа възможност да обиколи всички обекти.

На този фон в началото на август дружеството тегли неизгоден кредит от финансова институция на стойност 300 000 лв. „Земинвест” залага апетитен имот в центъра на Варна, оценен на 2 млн. лв.

Договорът е подписан от изпълнителния директор на дружеството Юлиян Стефанов. Той обяснява, че кредитът се е случил със заповед на предишния министър на земеделието от правителството на Пламен Орешарски. Димитър Греков обаче отрича да е подписван такъв документ.

Според справка, с която bTV разполага, парите от кредита отиват за заплати на тримата директори на дружеството, за консултантски услуги в размер на 30 000 лв. и за ремонт на лек автомобил за още 9000 лева. „Той е скъп автомобил. Като се строши, трябваше нещо да го направим”, обяснява Стефанов.

Оказва се, че месечната погасителна вноска по кредита е 56 000, а годишните приходи на „Земинвест” са едва 30 000 лева.

В „Земинвест” вече тече проверка на прокуратурата и на държавната финансова инспекция

 

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес