Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на бронирани машини Stryker за България (ВИДЕО)

01 септември 2023, 23:22 часа • 4528 прочитания

Държавният департамент на САЩ одобри евентуалната продажба на военни машини Stryker на България на стойност 1,5 млрд. долара, съобщиха от Пентагонът.

"Държавният департамент взе решение, с което одобрява евентуална военна продажба на правителството на Република България на превозни средства Stryker и свързано с тях оборудване на приблизителна стойност 1,5 млрд. долара. Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността предостави днес необходимия сертификат, с който уведомява Конгреса за тази възможна продажба", се казва в прессъобщението, цитирано от БГНЕС.

Още: Бъдещето на Сухопътните войски: Какво ще е новото въоръжение?

Пакетът се състои от 183 броя от семейството превозни средства Stryker. General Dynamics Corp е компанията главен изпълнител на поръчката. „Тази предложена продажба ще подкрепи целите на външната политика и националната сигурност на САЩ, като спомогне за подобряване на сигурността на съюзник от Организацията на Северноатлантическия договор, който е фактор за политическа стабилност и икономически напредък в Европа“, подчертават от Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната.

„Предложената продажба ще подобри способността на България за бързо разгръщане на пехотата и за проектиране на сили. България ще използва този подобрен капацитет за укрепване на националната си отбрана и за възпиране на регионални заплахи. България няма да има затруднения да усвои това оборудване и услуги във въоръжените си сили“, се казва още в документа.

Изпълнението на предложената продажба ще изисква 20 представители на изпълнителя на Stryker да пътуват до България в продължение на 24 месеца, за да извършват логистична поддръжка, обучение и поддръжка на сглобяването на компонентите.

Предложената продажба ще се състои от: 90 бронетранспортьора XM1296 - Dragoon ICVD; 17 единици тип M1126 ICV; 9 машини за инженерни отряди (ESV); 33 командни машини M1130 CV; 24 машини за медицинска евакуация (MEV); 10 машини за ядрено, биологично и химическо разузнаване (NBCRV) M1135; 5 тежки тактически камиона с разширена мобилност (Heavy Expanded Mobility Tactical Truck - HEMTT) за транспортиране на леко оборудване; 5 модулни системи за изтегляне при катастрофа (MCRS); 2 системи за обработка на товари M1120A4 HEMTT; 5 HEMTT M984A4 Wrecker; и сто и седем 107 коаксиални 7,62-мм картечници M240.

Още: Атина ще получи от Вашингтон 400 бронетранспортьора

Включено е също така оборудване за поддръжка, включително: общи дистанционно управляеми оръжейни станции (CROWS) M-153A4; ремонтни системи (FRS); картечници M2A1 50-ти калибър; димни гранатомети М6 и свързаните с тях резервни части; радиостанции Harris; комуникационно оборудване; дистанционни оръжейни системи RS6 (LW30); системи TACFLIR 280 HDEP; радар Ranger R20SS; приемо-предаватели ROVER6Si; резервни части; Специални инструменти и тестово оборудване (STTE); технически ръководства; обучение, предоставено от изпълнителя, и представители за полеви услуги (FSR) и други свързани елементи на логистичната и програмната поддръжка.

В съобщението се посочва, че проектът включва сглобяване на компоненти на машините в страната приемник (assembly in-country). Въпреки одобрението на Държавния департамент, уведомлението не означава, че е подписан договор или че преговорите са приключили.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес