Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавата въвежда нови мерки срещу търговията с български паспорти

20 януари 2019, 08:30 часа • 5173 прочитания

След арестите в Агенцията за българите в чужбина стана ясно, че тарифата за продажба на български паспорти е стигала до 5000 евро. Сега кандидатите ще подават документи и ще си записват интервюта за гражданство само онлайн, съобщава bTV.

От Правосъдното министерство отчитат бум на кандидатите за българи през 2018 г. Над 22 000 души са поискали български паспорт, почти две трети от тях са одобрени, но близо 8 000 преписки са върнати.

Съветът по гражданство е отказал да одобри документите на повече от 1500 души, а 5800 молби са върнати на Агенцията за допълнителни проверки.

Причините за това: липса на доказателства за български произход, на свидетелства за съдимост, както и криминални регистрации на кандидатите в държавите, от които идват.

Всеки, който си е плащал между 300 и 500 евро, обаче е получавал документите си веднага, стана ясно след акцията на прокуратурата. Новият временен шеф на Агенцията отказа коментар за забавените преписки. В писмена позиция обаче обясни, че само през 2018 г. кандидатите са над 15 000.

За да съкратят процедурата и голямото чакане за паспорт, от Правосъдното министерство, въведоха онлайн резервации и проследяване на документите по интернет.

Много от документите - като разрешителни за пребиваване в България - ведомството вече ще си набавя само.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес