Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавата твърди, че няма замърсяване от Змейово

20 май 2013, 11:42 часа • 8348 прочитания

Полигонът "Змейово" не е източник на вредни вещества, които да влошават качеството на атмосферния въздух в района до нива над допустимите норми. Това е заключението от измерванията на стационарните автоматични станции, които са част от Националната автоматизирана система за контрол на качеството на атмосферния въздух и предават данни в реално време, стана ясно днес по време на съвместен брифинг, в който взеха участие министрите на околната среда Юлиян Попов и на отбраната Тодор Тагарев, предаде БГНЕС.

От представените таблични данни и графики могат да бъдат направени и следните изводи: нивата на замърсителя ФПЧ10 за района на полигона и на Стара Загора като цяло са по-ниски с сравнение с нивата на замърсяване в страната - например в София, Перник и Пловдив. Нивата на азотен диоксид за района на полигона са много по-ниски от допустимите норми. А замърсяването със серен диоксид в района на полигона и на Стара Загора не представлява проблем. В изследваните зони средногодишната норма на концентрация на ФПЧ10 тя е под допустимата средногодишна норма.

Подобен е изводът и на Института по отбрана за Централния артилерийски технически изпитателен полигон "Змейово", изведен в доклад на полк. доц. д-р Стоян Балабанов. Полигонът не е причина за обгазяванията и замърсяванията в Стара Загора, се казва в него. Декларира се,че на територията на полигона не се извършва утилизация или унищожаване на излишни боеприпаси, а Министерството на отбраната гарантира и осигурява прозрачност в дейността на полигона.

Казусът с полигона е част от по-широк проблем - въздушните замърсявания в страната, където има тревожни факти, заяви в изказването си министър Юлиян Попов. Малко сме в дълг към обществото от гледна точка на активното споделяне на информация. България е в тежко екологично замърсяване, но не от източниците, за които предполагаме и се безпокоим, а от отоплението на твърдо гориво, въглищните централи и др., добави той. Трябва да се предвидят мерки от различни институции и основно от общините, за да се решат тези проблеми, е неговото мнение.

Полигонът фигурира в решение на законодателя и ако ние имахме съмнение, че той е замърсител, незабавно бихме предприели действия. Нямаме обаче такива опасения, заяви и министърът на отбраната Тодор Тагарев. В района живеят над 4000 военнослужещи с техните семейства и деца и те първи биха реагирали, ако има заплаха за живота и здравето им, смята той.

Провеждането на местен референдум в община Стара Загора за бъдещето на полигона е насрочено за 26 май 2013 г. и това е решение на Общинския съвет. Законността му бе обжалвана от Районна прокуратура. На 22 април Административният съд в Стара Загора отхвърли жалбата на Районната прокуратура, а на заседание на Административния съд бе решено делото да бъде прекратено. Причина за това е фактът, че от Районната прокуратура е закъсняла с подаването на жалбата.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес