Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавата се разплаща с хотелите, приютили украинските бежанци

08 февруари 2023, 13:20 часа • 1129 прочитания

Държавата се разплаща с хотелите, приютили украинските бежанци. Това се случи след като Министерският съвет прие три решения, свързани с това. Решението идва след като през декември стана ясно, че има забавени плащания, като причината за това според Министерство на туризма беше техническа. ОЩЕ: Министерство на туризма призна за забавени плащания към хотелите за украинските бежанци

С първото решение се одобри помощ на кандидатите по „Програма за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в Република България вследствие на военните действия в Украйна“. Крайният резултат от приемането на акта е изпълняване на плащанията към одобрените за финансиране кандидати за целия период на програмата в общ размер на 5 711 506 лева. 

С друго решение правителството одобри плащанията за кандидатите по програмата за периода 1 ноември 2022 г. до 15 ноември 2022 г. За периода е верифицирана помощ в размер на 2 807 802,45 лв. с ДДС за предоставени нощувки по програмата. 

С друго решение кабинетът одобри помощ на кандидатите по програмата, като актът обхваща периода от 16 ноември 2022 г. до 31 декември 2022 г. За периода е верифицирана помощ в размер на 6 389 579,25 лв. с ДДС.

Получатели на помощта са хотелиери и лица, упражняващи дейност в обекти държавна и общинска собственост, настанили и изхранвали или само настанили лица, получили временна закрила, без оглед на правноорганизационната им форма.

Припомняме, че в началото на месеца временната закрила на разселените лица от Украйна на територията на България се удължи с една година, считано до 4 март 2024 г. ОЩЕ: България удължи с 1 година временната закрила за украинските бежанци

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес