Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавата проверява евентуален бежански натиск по границата с Турция

28 февруари 2020, 11:56 часа • 3724 прочитания

Българските институции проверяват информацията, излязла в няколко турски телевизии, че сирийски бежанци се отправят към границите на Република Турция с България и Гърция.

Потърсихме за повече подробности пресцентъра на Гранична полиция, откъдето ни обясниха, че текат проверки.

Междувременно на извънредното заседание на Министерски съвет по темата с коронавируса, премиерът Бойко Борисов поясни, че има действително струпване в Одрин на мигранти и затова българската държава е дислоциирала жандармерия по границата ни и взима мерки във връзка със ситуацията. Освен това Борисов ще разговаря по линия на НАТО с президента на Турция Реджеп Ердоган и с външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу.

Припомняме, че по-рано кореспондентът на Actualno.com информира за различни съобщения в турските телевизии CNN Turk, A Haber, Haber Turk, Kanalturk и TGRT, че сирийски бежанци са тръгнали към граничния с България и Гърция Одрин. Сирийските граждани пристигат в града с автобуси и таксита от Истанбул, след което се насочват към граничните пунктове с Гърция и България. Турските медии последно съобщиха за група от 100 сирийски бежанци, които са пристигнали на граничния пункт с България "Капъкуле". Една група от около 200 сирийски бежанци, се е върнала, защото разбрала, че всъщност ще влезе към в ЕС не през Гърция, а през България.

Actualno.com изпрати запитване до Българското външно министерство дали по линия на сътрудничеството на ЕС с Турция, София е информирана за евентуално по-голямо струпване на бежанци по границата с България. От МВнР бяха лаконични, че контролът по границите е в правомощията на Вътрешното ведомство.

Междувременно Гърция вече затяга контрола по границата си с Турция.

Контекст

След като 33 турски войници загинаха при въздушни удари от страна на сирийската армия в Идлиб, турските власти решиха да не спират сирийските бежанци, които се стремят да влязат в Европа по море или по суша.

През септември 2018 година Турция и Русия се договориха да превърнат Идлиб в зона за деескалация, в която изрично са забранени актовете на агресия. Но повече от 1300 цивилни са били убити при нападения от режима и руските сили в зоната на деескалация, след като прекратяването на огъня продължава да се нарушава.

Русия снощи обяви, че Турция не спазва договорката. Турската полиция, бреговата охрана и граничните пунктове са били инструктирани да не спират потока от сирийски бежанци, насочващи се към Гърция и България, става ясно от информации на агенциите Reuters и ТАСС.

Следим темата в развитие. Повече подробности може да прочетете в този материал.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес