Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавата отпуска още 1 млн. лв. за оборудване на медицинския хеликоптер

07 юни 2024, 16:31 часа • 852 прочитания

“Отпускаме още до 1 млн. лева за оборудване на медицинския хеликоптер “HEMS”. Това съобщи служебният премиер Димитър Главчев по време на визита в авиобазата на ГД "Гранична полиция" на летище Враждебна.

Главчев беше там заедно с министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева и министъра на транспорта Георги Гвоздейков. Тримата видяха отблизо въздушната линейка, която вече извършва реални полети по транспортиране на пострадали граждани - имаше две успешни мисии до момента.

Още: Нова мисия за въздушната ни линейка

Снимка: БГНЕС

За какво отиват новите средства?

Премиерът обясни, че се отпускат средства за оборудване за детски кувьоз, за апаратура, която да осигурява непрекъснато подаване на кислород, и за планинско спасяване, предаде БГНЕС.

Хеликоптерът сега каца на площадката в болница "Св. Екатерина" в София, защото при извеждане на пациента за закарване до съответната линейка, вградената апаратура за кислород в хеликоптера не може да бъде използвана, обясни здравният министър Галя Кондева, съобщи в. "Сега". Затова сега ще бъде купена подвижна кислородоподдържаща машина. Кондева каза, че разговорите за допълнително оборудване на въздушната линейка се водят от вчера.

Гвоздейков добави, че ще започне процедурата по сертифициране на въздушната линейка за планински мисии. "Даваме спокойствие на туристите в планината. Разбира се, не безразсъдно", каза той.

Още: Екипажът на медицинския хеликоптер доволен от първата си мисия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес