Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавата намери по 700 лева пенсия за петима големи български творци

11 ноември 2015, 13:48 часа • 5795 прочитания

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата в размер на 7000 лв. Средствата са предвидени в централния бюджет и са за изплащане до края на 2015 г. на държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията на оперетната певица Анелия Шуманова, актьора Васил Михайлов, археолога проф. Людмил Гетов, диригента и композитор Стоян Бабеков и народната певица Янка Рупкина, за изключителните им постижения и за цялостния им принос в областта на културата.

Решение за отпускане на държавните парични награди беше взето от Народното събрание по предложение на правителството през м. октомври. Те са пожизнени в размер на 700 лв. месечно.

Министерският съвет прие и постановление за промени в утвърдените разходи по бюджетните програми на Министерството на културата. С тях става възможно в бюджетната програма Национален фонд „Култура” да се осигурят още 52 724 лева. Тези средства представляват приходи от държавни такси и с тях ще бъдат подкрепени творчески проекти на автори от различни области на изкуството.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес