Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавата купува система за търсене на мобилни устройства след произшествия

30 май 2024, 14:40 часа • 6222 прочитания

Система за геолокация на мобилни устройства, която ще се ползва за търсене и спасяване при авиационни произшествия в планински, гористи и трудно достъпни терени, купува “Гражданска въздухоплавателна администрация”. Целта е да се повиши шанса за бързо откриване на хора при спасителни операции. Приготвената за целта сума е 300 000 лв. без ДДС.

На практика се купува таблет, батерия, антени, преносим радио пеленгатор и удобен за носенето им куфар. „Снаряжението“ ще се носи на гръб, на моторна шейна, АТВ или джип. Чрез радиопеленгаторът бедстващ човек би трябвало да бъде локалиризан с точност до един метър. Още: Сертифицираха първото болнично хеликоптерно летище за системата HEMS

Системата трябва да позволява едновременно използване на два независими метода за геолокация - чрез запитване към GPS приемника на телефона и чрез определяне на местоположението спрямо силата на сигнала. Също така да дава възможност за геолокация на телефона във всяка технология - 2G,3G,4G. 

Интегрираната GPS-система трябва да записва всяко прихванато мобилно устройство. Данните да се запазват след събитието с цел анализ, но след изключване да се изтриват, за да се избегне нерегламентирана употреба на системата.  

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес