Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Двойно повече мъртви делфини

03 август 2012, 14:30 часа • 9245 прочитания

Двойно повече са случите на изхвърлени от морето мъртви делфини това лято. Това съобщи за Фокус Милена Ярмова, главен експерт в отдел „Превантивна дейност” на Регионалната инспекция по околна среда (РИОСВ)-Бургас, предаде Стандарт нюз.

С последните два случая, които бяха установени вчера на плажовете край Созопол и Царево, броят им от май до сега става 59.

Миналата година за същия период са били около 25. Причини за това увеличение са както променените морски течения след зимата, но и по-голямата гласност, която се дава на такива случаи. „Хората вече знаят, има гласност и всеки, който намери труп на делфин сигнализира. Миналата година може да е имало и случаи, за които не е сигнализирана инспекцията”, каза още Ярмова.

По нашето Черноморие се срещат три вида делфини - обикновен делфин, муткур и афала. Те са защитени видове и са включени в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие, който забранява тяхното обезпокояване, преследване, улавяне, избиване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри.

Само през юли постъпилите сигнали за мъртви делфини са 23, като преобладава броят на екземплярите от вида „афала".

Според чужди учени, поради тежките климатични условия на изминалата зима, има промяна в морските течения, която води до увеличаване на броя на изхвърлените на брега животни.

Това се наблюдавало не само по българското черноморско крайбрежие, но и по турското, румънското и грузинското.

Редактор: Сияна Любомирова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес