Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Две села на протест срещу каменна кариера

04 септември 2017, 11:54 часа • 4925 прочитания

Жителите на селата Винарско и Вратица излязоха на протест срещу изграждането на каменна кариера до водоизточниците им. Те поискаха да затворят движението по магистрала "Тракия", но властите не им позволиха и затова блокираха пътя Айтос - Карнобат, съобщава bTV.

Концесионер на кариерата е фирмата "Хидроминерал" ООД. През 2010 г. тя е спечелила концесията за срок от 25 години. Веднага след това местна организация е започнала да обжалва решението на Министерския съвет, като до момента е спечелила делото на първите две инстанции. На 6 ноември предстои Върховният административен съд да се произнесе окончателно.

Кметът на Винарско Стайко Манев обясни, че кариерата ще се разположи на 80% върху охранителната зона на естествените извори на двете села. Точно заради това местните жители искат екоминистърът Нено Димов да нареди на директора на "Басейнова дирекция" да определи точните параметри на охранителната зона, за да се знае до къде може да се разпростре кариерата.

Зам.-кметът на община Камено, в която попадат селата, Георги Георгиев обясни, че подкрепя протеста. Той уточни, че общинският съвет е решил в този район да се построят велоалея и екопътека, тъй като местността е древен проход.

От Регионалната екоинспекция в Бургас допълниха, че няма нарушения в процедурата по отдаване на концесията и е издала решение по ОВОС за съгласуване на инвестиционното предложение. Представителят на екоинспекцията Таня Манолова допълни, че решението е в ръцете на съда.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес