Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Две предложения на „ВОЛЯ“ в защита здравето и живота на децата минаха в комисия

24 септември 2020, 16:28 часа • 1258 прочитания

Парламентарната група на ВОЛЯ продължава последователната си политика в защита здравето и живота на децата. Така две нейни предложения минаха днес на първо четене в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

„За пореден път ВОЛЯ доказа, че здравето на децата на България трябва да е национален приоритет. Ще продължаваме да го отстояваме“, коментира народният представител Полина Цанкова. Тя е вносител на промените в Закона за здравето, които предвиждат да се забрани продажбата, закупуването и предоставянето по какъвто и да е начин на енергийни напитки на лица до 18-годишна възраст. ВОЛЯ предлага още тези напитки да не се продават в училищата и в близост до тях поне на 50 метра, а за нарушителите да има глоби – от 300 до 500 лева при първо нарушение и от 500 до 1000 лева при повторно.

„Нашето предложение е напълно в синхрон със законодателството на други държави-членки на ЕС. Румъния, Литва и Латвия вече са въвели забрана за употреба на енергийни напитки от деца. Имаме категорична подкрепа от българските институции, единни сме, че здравето на децата е национален приоритет и конституционно задължение. Експертите са категорични за пораженията върху детското здраве от консумацията на енергийни напитки – хиперактивност, затлъстяване, бъбречни проблеми, сърдечни проблеми, задух... Случва се и деца да попаднат в болница заради употребата на такива напитки. Доказано е, че те влияят като цигарите и наркотиците върху детското здраве. Не може да позволяваме това да се случва с децата ни“, допълни Полина Цанкова.

Второто предложение на ВОЛЯ, отново в защита здравето на малчуганите, е Законопроект за изменение на Закона за закрила на детето. В него партията на Веселин Марешки предлага да се забрани употребата, продажбата, както и предлагането, на всички нетютюневи изделия за пушене на лица под 18-годишна възраст. „Даваме ново определение на това какво е „изделие за пушене, различно от тютюн“. До момента те бяха тясно дефинирани и позволяваха на производителите да заобикалят закона чрез други вещества, различни от тютюна. ВОЛЯ обаче дава определение, което обхваща всички видове вещества и субстанции, неограничени от вида и процеса на консумиране. Така например изделия за пушене, които се изпаряват, към настоящия момент не са забранени, но има много проучвания, че вредят на здравето, а от там застрашават и живота“, коментира Пламен Христов, вносител на законопроекта.

„Като отговорни и загрижени народни представители, като родители, сме длъжни да направим всичко възможно, за да ограничим потреблението и на енергийните напитки, и на нетютюневите изделия за пушене“, допълни още Полина Цанкова.

Двете предложения на ВОЛЯ не бяха подкрепени в комисия единствено от депутатите на БСП, които за предпочетоха да пазят партийните си интереси, вместо да работят за тези на децата на България.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес