Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Двама български моряци са паднали в Норвежко море

02 януари 2020, 21:32 часа • 4652 прочитания

Двама български моряци са паднали в Норвежко море след инцидент на борда на товарния кораб "Стара планина". Причината за инцидента е 9-метрова вълна, която е пратила моряците зад борда.

За случилото се е уведомено посолството ни в Осло от МВнР на Кралство Норвегия, съобщиха от българското МВнР.

Инцидентът е станал при изключително тежки метеорологични условия - вятър над 20 метра в секунда и бурно море, съобщават за NOVA от "Български морски флот" (БМФ). Близките на моряците са уведомени за случилото се.

Капитанът на кораба е подал сигнал до спасителния координационен център на Норвегия, а норвежката морска служба незабавно е изпратила хеликоптери, за да търсят падналите зад борда моряци. По време на инцидента корабът бил на 65 мили в открито море.

В ранния следобяд е започнала спасително-издирвателна операция с два хеликоптера. Спасителната операция е затруднена поради лошото време – силен вятър и високи, 8-метрови вълни. В случай, че вятърът утихне, Съвместният спасителен координационен център (ССКЦ), който отговаря за района на Северна Норвегия и ръководи спасителната операция, е готов да включи в нея и самолет със специален радар.

Посланикът ни в Осло Вера Шатилова е в контакт с местните власти, включително със ССКЦ, и оказва необходимото съдействие по случая.

На борда на товарния кораб "Стара планина" се намират 19 души – 18 български граждани и един гражданин на Украйна. Корабът е на 400 км югозападно от град Будьо. Сигналът към норвежките власти е подаден от капитана на "Стара планина", с когото спасителите са в постоянна връзка.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес