Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДПС измисли какви ще са глобите за медиите по закона на Пеевски и кой ще ги събира

11 юли 2018, 14:30 часа • 4593 прочитания

Министерството на културата да има правото да упражнява санкции по все още неокончателно приетият закон за медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски (бел. ред. - Законът за задължителното депозиране на печатни и други произведения). Това предлага ДПС с изменения между първо и второ четене на законопроекта, каза депутатът на Движението за права и свободи Велислава Кръстева, цитирана от БГНЕС.

От ДПС предвиждат още медиите, които не са декларирали обстоятелствата, предвидени в законопроекта, да бъдат санкционирани с глоба от 20 хил. до 30 хил. лева.

"С тези си предложения сме вменили на Министерство на културата задължението и правото да упражнява санкции за неизпълнение на закона, по отношение на декларирането на собствеността. Освен това, в обхвата на закона сме включили и кредитите, тяхното деклариране, както и финансирането от публични финанси - без разлика дали става дума за държавен бюджет, общински или оперативни програми на ЕС", поясни Кръстева.

От ДПС настояват още председателят на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов да организира дискусия между депутати и представители на медии, на която да се обсъдят предлаганите промени.

"Текстовете не касаят и не третират журналисти. Затова аз не приемам в публичното пространство да се въртят отворени писма, че това потиска журналистиката, че законът е насочен срещу журналисти, както и че посяга на свободата на словото", посочи от своя страна народният представител от ДПС Хамид Хамид.

Вече гласуваните на първо четене промени предвиждат въвеждане на изискване за задължително разкриване на информация от доставчиците на медийни услуги за техния действителен собственик, както и за начина на финансиране. Вносителите се надяват с тези мерки да доведат до прозрачност на медийния пазар, както до информираност на обществото относно редакционната политика на медиите.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес