Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДП РАО: Хората масово одобрявали да се строи хранилище за ядрени отпадъци

04 май 2015, 12:59 часа • 9382 прочитания

Актуализираният ДОВОС напълно отразява съвременните европейски изисквания за опазване околната среда, живота и здравето на хората и гарантира най-висока степен на безопасност при реализацията на проекта на площадка "Радиана" край Козлодуй. С това твърдение от Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) уведомяват как идеята за хранилище среща повече одобрение, отколкото неодобрение хората, които биха били засегнати от строежа му.

В хода на информационната процедура и обществени обсъждания бяха представени общо 30 становища от различни заинтересовани страни – институции, организации, групи от граждани и отделни граждани, казват от ДП РАО. В 22 от становищата аргументирано се подкрепя изграждането на НХРАО*. В 8 мнения на жители на с. Софрониево, община Мизия, с. Септемврийци, община Вълчедръм, и с. Лехчево, община Бойчиновци, се изказва нежелание проектът да бъде реализиран. Не е упоменато какви са основните причини в тези населени места да не искат да се строи хранилището.

Обществените обсъждания

В периода 16 до 30 април тази година имаше серия от срещи за обществено обсъждане на актуализирания Доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС) на Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци (НХРАО). От ДП РАО уведомяват, че първото от общо предвидени 11 обществени обсъждания (бел. ред. - в 11 населени места), се е състояло в село Хърлец. В землището на селото ще бъде разположено хранилището. В село Борован като наблюдател се присъедини Питър Мур, експерт на ЕБВР, във връзка със спазване на Политиката по околна и социална среда на банката.

Предвид високия обществен интерес към проекта на ДП РАО за изграждане на НХРАО Министерството на околната среда и водите (МОСВ) определи 11 населени места, в които да бъде проведено обществено обсъждане: община Козлодуй и село Хърлец, на чиято територия е площадка „Радиана“, както и общините Мизия, Вълчедръм, Хайредин, Оряхово, Борован, Лом, Криводол, Бойчиновци и Бяла Слатина. Докладът или подробно резюме към него, както книги и формуляри за становища бяха изложени на публичен достъп в 51 различни места в 30-километровата зона около АЕЦ „Козлодуй”, в чиято непосредствена близост е площадка „Радиана”. Пълният ДОВОС и всички други съпътстващи документи – на български и английски език, бяха публикувани предварително, в законоустановените срокове, на Интернет страниците на ДП РАО, МОСВ и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

По време на срещите бяха поставени редица въпроси, свързани с проектa на бъдещото хранилище, с оценката на неговата безопасност, с финансирането му, със значимостта му от гледна точка на осигуряване на заетост в региона и др. На всички поставени въпроси експертите отговориха изчерпателно по време на срещите, твърдят от ДП РАО. Екипът на Възложителя на Инвестиционното предложение ще обобщи в 10-дневен срок и цялата информация – резултат от повдигнатите въпроси, в официално становище, което ще бъде публикувано на Интернет страниците на ДП РАО и МОСВ.

* НХРАО на площадка "Радиана" представлява екологично съоръжение с многобариерна защита за трайно съхраняване на предварително обработени, обезопасени и опаковани в стоманобетонни кубове ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци. Хранилището ще бъде повърхностно многобариерно инженерно съоръжение траншеен тип с капацитет от 19 000 стоманобетонни контейнери с РАО. Съоръжението ще се състои от няколко стоманобетонни вкопани модули, разделени от вътрешни преградни стени на клетки. След запълване с опаковки тези клетки се покриват със стоманобетонна плоча и се изолират от атмосферните води чрез изграждане на многопластов земнонасипен слой. През целия период на експлоатация на Националното хранилище ще бъде провеждан стриктен входящ контрол на постъпващите радиоактивни отпадъци, радиационен контрол и мониторинг както на площадката на хранилището, така и на околната среда. Националното хранилище ще бъде най-новото и модерно съоръжение в Европа от този тип и ще се конкурира по екологични показатели с изграденото в Националния парк Оранчуелос в Испания подобно хранилище.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес