Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Достатъчно или прекалено свободен е българинът

03 март 2017, 13:47 часа • 1996 прочитания

Достатъчно или прекалено свободен е българинът, запитахме асеновградчани днес, на Националния празник на България. И получихме разнородни и интересни отговори – въпрос на гледна точка. Някои се чувстват напълно свободни. Други прецениха, че им е достатъчно, а трети бяха категорични с думите „имам свобода, колкото ми е необходима“.

Сред най-нестандартните отговори на въпроса бе, че българинът е толкова свободен, колкото поиска духът му. Защото свободата не е физически измерима. Тя е силата на волята и усещането. Наред с патриотичния тон, почти от всяка тераса и автомобил в Станимака днес се развява българският трибагреник.

Слънчевото време изведе малки и големи навън, за да празнуват националното си Освобождение от османско робство. Честването на 3-ти март в Асеновград стартира точно в 11 ч. в църквата „Свети Димитър”. Там бе отслужена панихида в памет на загиналите в руско-турската освободителна война. Венци и цветя на гроба на прапоршчик Вишняков поднесоха граждани и общественици.

Своята почит пред знайните и незнайни герои отдадоха и четвъртокласници от асеновградското училище „Свети Свети Кирил и Методий“. На площада в града последва традиционният военен ритуал по издигане на националния флаг на България и слово на кмета доктор Емил Караиванов.

„Днес Асеновград казва: Дълбок поклон, герои!“, обърна се към гражданите градоначалникът. “Потоците от бежанци чератят картата на Балканите и Европа и ние няма как да бъдем изолираният остров от това предизвикателство.

Обтегнати международни отношения на „Големите“. Смяна на ценности, модели и политика на управление. Голямата стара Европа е туптяща среда на популизъм, крайни искания и страхове.

Страната ни се вълнува как да познаем днешните апостоли за свобода и достойна държава. Заради всичко това, днес Националният празник на България - 3-ти март - ни е нужният компас, с който да сверяваме посоката, която да следваме.“, заключи Караиванов.

Празничната програма на Асеновград продължи с концерт на мъжка вокална формация „Аноним” и фолклорен ансамбъл „Тракия”.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес