Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Домусчиев: Средната работна заплата в България си върви, защото няма кадри

22 декември 2019, 19:19 часа • 18616 прочитания

"Средната работна заплата в България си върви, защото няма кадри." Това каза в интервю за НОВА ТВ Кирил Домусчиев - председател на КРИБ (Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България). Според него, 2019 г. беше добра за българската икономика и това се вижда от ръста на Брутния вътрешен продукт (БВП).

По думите на Домусчиев, безработица в страната почти няма, с изключение на необразованите млади хора, които не желаят да започнат работа, "или работят в сивия сектор, като им се плаща на ръка". Той твърди, че България има нужда от внос на специалисти, тъй като много български такива са напуснали държавата преди време. Кирил Домусчиев посочи, че минималната работна заплата трябва да се определя по формула, чрез която по определени критерии и параметри да се определя размера на повишението й.

Той коментира и казуса с плащането на болничните, като посочи, че "да си пускаш болничен се превръща в култура". Домусчиев е доволен и от бизнеса си, който растял постоянно и се развивал чрез износ.

Относно бъдещия президент на Българския футболен съюз (БФС), председателят на КРИБ уточни, че той трябва да бъде с добри финансови възможности, да обича футбола и да е отличен мениджър. Като пример посочи името на Атанас Фурнаджиев - сегашният вицепрезидент футболния съюз, който обаче нямал желание да се кандидатира. Кирил Домусчиев е категоричен, че самият той няма амбиция да стане президент на БФС, но желанието му е държавата да инвестира повече в строене на стадиони, "защото Орбан направи 5-6 стадиона в Унгария".

В заключение председателят на КРИБ заяви, че имиджът на България ще продължава да расте и вижда бъдещето на страната в позитивен план.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес