Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До края на годината трябва да представим кандидати за европейски прокурор

07 ноември 2018, 13:21 часа • 1141 прочитания

До края на тази година България трябва да предложи три кандидатури за европейски прокурор. Това постанови със свое решение Министерския съвет.

Отговорен за процеса е правосъдният министър т.е. Цецка Цачева. Тя трябва да създаде комисия, която да направи подбор на кандидатите до 31 декември тази година. Държавите-членки сами определят начина, по който да направят подбор на техните трима кандидати за европейски прокурор.

В комисията по подбора ще участват заместник-министър на правосъдието, по двама членове на прокурорската колегия и на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, директорът на Националния институт на правосъдието, и преподавател от Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Задачата на комисията ще е да извърши подбора на кандидатите за европейски прокурор от България, съобразно условията на чл. 16 на Регламента за установяване на засилено сътрудничество за създаване на Европейската прокуратура (ЕРРО), Регламент No31 (ЕИО), 11 (ЕОАЕ) относно Правилника за длъжностните лица и условията за работа на други служители на Европейската икономическа общност и на Европейската общност за атомна енергия, и критериите и изискванията за избор на европейски прокурори, изготвени от Европейската комисия.

След извършване на подбора, министърът на правосъдието ще внесе посочените от Комисията кандидатури за одобрение от Министерския съвет в срок до 15 януари 2019 година.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес