Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДНСК чака съдът да се произнесе за „Златен век“

22 ноември 2019, 17:25 часа • 2065 прочитания

Във връзка с искане от Кмета на район „Лозенец“ - Столична община до началника на ДНСК за издаване на заповед за премахване на строеж: „Златен век“ в „Лозенец“– I в София, пресслужбата на дирекцията изпрати съобщение до медиите. В него се казва, че от ДНСК е извършена проверка през м. Април 2019 г., при която не е констатиран незаконен строеж, а строеж с нарушения по смисъла на чл.224, ал.1 от Закона за устройство на територията (ЗУТ).

На 15.04.2019г. от началника на ДНСК е издадена мотивирана заповед за спиране на извършван от „Артекс инженеринг“ АД строеж с нарушения  „Златен век“.

Със заповедта за спиране е изискано от главния архитект на СО в качеството му на одобряващ орган да даде писмено информация за валидността на разрешението за строеж т.е. до срока до който е задължен да го направи.

Заповедта е обжалвана от „Артекс Златен Век“ ООД пред АССГ, и е отменена.

ДНСК е обжалвала с касационна жалба пред Върховен административен съд (ВАС). Видно от мотивите на съдебното решение, съдът е посочил също, че заповедта за допълване на разрешение за строеж новира срока, като от влизането й в сила започва да тече нов срок. По делото са налице няколко заповеди за допълване на разрешение за строеж на Главния архитект на Столична община. Съобразно сочена в решението практика на ВАС десетгодишният срок спрямо издаденото разрешение за строеж  ще изтече през 2028 година. Ето какво се кадва още в съобщението:

"Във връзка с искането на Кмета на район „Лозенец“ - Столична община до началника на ДНСК за издаване на заповед за премахване на строеж: „Златен век“, следва да се има предвид, че от органите на ДНСК не е установен незаконен строеж, а такъв с нарушения. 

След приключване на съдебното производство по адм.д. № 11069/2019г. на ВАС, с влязъл в сила съдебен акт, ДНСК ще предприеме съответните законосъобразни действия.

В заключение Ви информираме, че от деня на издаване на заповедта за спиране на строежа от началника на ДНСК - 15.04.2019г., строежът е спрян ефективно.

Разглеждането на адм.д. № 11069/2019г. на ВАС е насрочено  за 31.03.2020 година“.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес